Friday, November 30, 2012

daging masak kicap aka daging black pepper


tadaaaa~ nampak sedap kan?? of course ler sedap sebab me yang masak. Kalau nak tau, ini antara lauk kegemaran incik suami dan anak2. nyummmyyy... bertambah2 la kalau masak lauk ni tapi xdela masak selalu sebab budak2 ni cepat muak..so kena variasi selalu la lauk2nyer.

Resepi dia mudah nyer... rasanya kalau korang tutup mata pon dah boleh masak lauk ni. hahaha~

bahan2

bawang merah 2 biji
bawang besar 1 biji
bawang putih 3 ulas
halia 1cm
semua bahan2 atas ni terpulang ler nak cincang ke nak hiris nipis ke.. mana2 boleh. bawang besar tu me suke potong nipis atau potong wedges.. yg lain tu dicincang la. halia pon dipotong nipis

kicap lemak agak2
lada hitam
garam secukup rasa
jus limau kasturi sebiji cukup / asam jawa sikit

kentang dipotong wedges - digoreng
tomato dibelah 4/6
daun bawang dipotong dalam 2/3 cm

cara2

tumis bawang, bawang putih, halia sampai kekuningan, masukan garam secukup rasa, kicap lemak sikit pastu gaul sekejap
masukan daging, kacau rata, masukan sikit air asam atau jus limau , masukan black pepper
masukan air agak2 . me suke masuk lebih sket, pastu biarkan sampai daging agak2 empuk,
pastu masukan kentang
masukan tomato dan daun bawang
siap....

haaa simple jer kan kan. me selalu suke letak kentang banyak2 sebab budak ariq suke makan kentang tu.

No comments:

Post a Comment