Monday, July 30, 2012

ChicKEN & mushRooM pUFF

Hari Sabtu lepas me ada buat chicken & mushroom puff.. fuuuhh sedap tau.. haha puji diri sendiri. Memandangkan anak2 me 4 org ni memang suka makan puff  tak kirala puff kaya ke, kari ke, kentang ke, tuna ke, sosej ke...janji puff. Memang la xcukup kalau satu. Bayangkan kalau beli puff ni, satu ajer dah RM 1.90.. ada 4 org yang mana kalau beli xkan boleh dapatnyer sorang satu, kompom nak dua.. kayala tokey kedai tu kan. hahah..Jadi mama nyer kenala belajar ala2 mastercheff buat sendiri... sebab kalau buat sendiri akan jadi lebih puas hati dan jimat. Inti dia boleh letak banyak2 ikut suka hati..Kalau beli tu dahla mengkayakan tokey tu,  kedekut tu satu hal letak inti main colet2 ajer...xbest betul~ Lagipun pastry segera senang ajer nak dapat..kat pasaraya ada jual baru RM3.90 sepeket/10pcs... cuma rajin dengan xrajin ajer kan kan kan...

suka beli pastry segera ini~

rupa dia macam ini

mood terajin, me buat chicken with mushroom dgn cream sos , ada sosej skit lebih2 sahur kalau nak letak sosej pon boleh, inti karipap ke, tuna spread ke, serunding ke, kaya ke... ikut suka selera

letakla macam ni; kalau guna sosej tu, goreng/rebus dulu pastu gulungkan ajer dlm pastry ni

masa nak lekatkan pastry tu, me guna sikit air campur tepung, then tekan2 guna garfu ni biar cantik. xkan nak kelepet2 mcm karipap pulak kan...hancur ler dia sebab pastry ni rapuh

haaa macam tula rupe dia

Buat lebih2 boleh simpan dalam peti, nanti bila nak makan boleh bake~

autobot kesayangan menjalankan tugas : 180C 30 min.

siap~ sedappp kan..crunchy, rapuh 


RESEPI inti Chicken & mushRoom 

bawang besar 1 biji dicincang
bawang putih 2 biji dicincang
cili merah 1 biji dihiris / 1 biji cili api
isi ayam dipotong kecil2
sosej goreng diris - optional
cendawan butang/tiram dipotong
Fresh cream sikit (kalau xde, letak sup cendawan pon boleh)
garam secukup rasa
black pepper skit - optional

 CARA2;
tumis bawang, bawang putih dengan cili sampai kuning2an
lepastu masukan isi ayam
kacau rata sampai isi ayam dah agak masak
masukan fresh cream / sup cendawan skit
masukan air sikit jer
masukan garam + black pepper
masukan cendawan
masukan sosej
kacau sampai dah agak pekat
angkat dan sejukan

ataupun

nak lebih senang, ni favorite anak2,
me beli ajer tuna spread yg pedas tu
haaa letak ajerla ikut suka








No comments:

Post a Comment