Tuesday, March 18, 2014

resepi paling mudah char keow tiaw


      

tadaaaaa.. semalam iftar teringin sgt nak makan char koay teow sedap. Selalu makan mesti tak mencapai standard. Ada yang terlalu banyak kuah terendam, ada yg mcm koay teow goreng biasa jer... naaak sangat yg mcm kt sungai dua depan usm masa zaman study seploh tahun dulu. waaa nangessss

last last cuba buat sendiri .. gegehla ke market beli sos char koay teow, udang yg skang mahal ya ampuuun, kerang, kuchai, koay teow, telor, kicap abc... sampai rumah terus sinsi g lengan terus hadapdapor. sekali cili kisar abes dah. mana sempat nak rebus blend dgn kesabaran kelaparan dh tahap maksima. maka gegehla incik suami ke kedai beli cili blend... Alhamdulillah berbaloi baloi..

cara2 utk seorang makan

1. masukan minyak, masukan 2-3 ekor         udang. kacau sat
2. masukan cili kisar satu sudu makan- kacau skit
3. masukan 1/2 sudu makan gula
4. masukan koay teow 1/2 genggam- lbh kurang 100g la. yelaa utk seorang makan.
5. masukan taugeh skit, kuchai dipotong, kerang skit
6. masukan telur - jangan dikacau kacau kuali tu yeee
7. kemudian masukan sos koay teow, sos abc skit, air sedikit. agak2 jgn banyak sangat air tu ye. lbhkurangla 1/2 cawan mcm tu
8. pastu baru dikacau dgn api yg besar. sampai sebati

ermmmm dapnyee. sampai sekarang tgh tulis resepi pon lap lap ailio. suddenly lapoooo. nanti insyallah bila buat lagi, me akan buat entry gambar cara membuatnya sebiji sebiji ye...


No comments:

Post a Comment